Pește Prăjit la Air Fryer Fără Ulei

Pește Prăjit la Air Fryer Fără Ulei

Dacă mă întrebi care e rețeta mea preferată de pește cu siguranță îți voi spune pește prăjit cu mălai. E ceva special la crusta aia crocantă din mălai sau mălai și făină alături de mujdei și mămăligă care deși simple la bază, se combină atât de bine împreună.

Cu toate astea știm că prăjelile în exces nu sunt sănătoase și deci e bine pe cât posibil să le evităm. De aceea mi-am pus întrebarea: Cum pot transforma chestiile prăjite în ceva sănătos?

Răspunsul simplu e să folosești metode alternative de gătire, iar dintre toate, cea mai apropiată de prăjirea în baie de ulei este air fryer-ul. Zis și făcut, am achiziționat un astfel de aparat și m-am pus pe gătit… doar că rezultatul nu a fost cel așteptat.

Ideea e ca air fryer-ul e un super aparat, dar nu e 1 la 1 cu clasica tigaie de prăjit, de accea, multă lume rămâne dezamăgită când încearcă pentru prima dată să gătească la el. Greșeala pe care o fac ei? Îl folosesc la fel cum ar folosi o tigaie, mai puțin că nu folosesc ulei.

Pește prăjit crocant

Nu e un secret că ne plac multe mâncăruri prăjite tocmai pentru că sunt crocante. Ce poate fi mai bun decât un preparat cu un înveliș crocant și un interior care ți se topește în gură.

Genul acesta de rezultat este ușor de obținut dacă prăjim un pește într-o baie de ulei. Asta pentru că uleiul, sau grăsimea în general, când ia contact preparatul nostru, trasferă rapid și uniform căldura, evaporând rapid apa de la suprafața mâncării, în timp ce reacția Maillard produce caramelizarea sau cum ne place nouă să spunem că rumenește alimentul respectiv.

Toate aceste reacții rapide fac ca interiorul preparatului să fie închis de exterior prin crusta formată la suprafața și deci să obținem exact ce ne dorim, un exterior crocant și un interior care se topește în gură.

Problema e că air fryer-ul nu funcționează la fel, astfel că, dacă ne dorim să avem un pește prăjit crocant trebuie să facem câteva modificări și compromisuri.

  • Preîncălzirea air fryer-ului astfel încât carnea să nu se usuce pe interior până ajunge aparatul la temperatura ideală;
  • Pulverizarea unei cantități mici de ulei pe suprafața peștelui pentru a forma o crustă cât mai repede;
  • Gătirea pe rând, fără a aglomera tava, pentru a facilita circulația aerului cald;

Ce garnitură merge la peștele prăjit?

Sunt român, așadar aș spune mereu că garnitura perfectă pentru peștele prăjit este mămăliga. Cu toate acestea, există si alternative dacă doriți să ieșiți din garniturile clasice.

  • Cartofii prăjiți sunt probabil cea mai recunoscută formă de garnitură pentru peștele prăjit la nivel internațional, mai ales datorită cunoscutului „fish and chips” popularizat de englezi;
  • Legume trase la tigaie, sau mai bine, coapte pe grătar, cu oțet și lămâie, asezonate cu ardei iute;
  • Cartofi natur cu mărar și unt, cartofi la cuptor cu ierburi, sau orice alt tip de cartofi;

Ce sos să folosesc pentru peștele prăjit?

La fel ca mai devreme, sosul ideal, dacă îl pot numi așa este după părerea mea mujdeiul de usturoi. E ceva special acolo, combinația asta între pește, mujdei de usturoi și mămăliguță nu are cum să nu îți placă.

Cu toate acestea e tare ca uneori să mai încercăm și ceva diferit, așa, putem descoperi noi combinații care cine știe, pot deveni chiar preferatele noastre.

  • Sos de lămâie cu unt și mirodenii, pentru că știm cu toții că peștele merge bine cu lămâie;
  • Reinterpretări ale clasicului mujdei de usturoi cu iaurt grecesc, suc de roșii sau chiar roșii coapte, din nou, ideal la grătar, zdrobite într-un sos alături de câțiva căței de usturoi;
  • Sau de ce nu, doar cu lămâie, uneori simplitatea e fix de ce ai nevoie;

Rețeta

Pește Prăjit la Air Fryer Fără Ulei

Ingrediente

  • Pește
  • Făină de porumb
  • Sare
  • Piper
  • Puțin ulei Pulveriat peste carne.

Mod de preparare

  • Curăță peștele de solzi și taie-l în bucăți mai mici.
  • Opțional îi poți scoate oasele peștelui pentru a mânca mai ușor odată gătit.
  • Întinde peștele pe o farfurie suficient de mare și condimentează-l pe o parte și pe alta cu sare și piper.
  • Într-un alt recipient adăugă făină de porumb (mălai), de preferat cât mai fin pentru a obține o crustă plăcută, crocantă dar totuși nu extrem de tare.
  • Trece peștele prin făină iar apoi așează-l pe un grătarul air fryer-ului sau direct în cuva sa în funcție de ce fel de aparat aveți. Important este să nu punem prea mult pește deodată pentru a ne asigura că aerul circulă liber în aparat. Putem evident prăji în mai multe ture.
  • Înainte de a pune peștele la prăjit, e important să îl stropim cu foarte puțin ulei pentru a ajuta procesul de prăjire. Aici e ideal să aveți un ulei tip spray pentru a pune o cantitate mică de ulei dar totuși împărțită uniform.
  • Lăsați la air fryer, la temperatura mare, până se formează crusta iar dacă e nevoie puteți sa îl și întoarceți când mai sunt câteva minute până e gata pentru a rumeni ambele părți.